Язовир Голям Беглик

В статията "Ето какво видя Google в България" публикувахме "гугъл снимка" от едно прекрасно място в Родопите. Става дума за снимката от стената на яз. Голям Беглик. Решихме да представим повече информация за язовира, местността и възможностите за отдих и туризъм.

Язовир Голям Беглик се намира в Западните Родопи, в местността Беглика. Надморската височина е 1525 м. Строителството на язовира е започнало през 1946 година и е завършило 5 години по-късно. Язовирната стена се намира по средата на пътя между Батак и Доспат. Разстоянието до всеки от двата града е 25 км. В язовира има три острова които са почти изцяло покрити с иглолистна растителност.
Язовир Голям Беглик е място подходящо за хората, които предпочитат спокойната почивка. Тук има условия за практикуване на различни видове хобита като плаване с кану-каяк и лодка, водни спортове и разбира се... риболов. Друга опция е колоезденето, като има възможност за обиколка на целия язовир.

Тук ежегодно се провежда и все по-популярния Беглика Фест, чието първо издание стартира преди 5 години. Организаторите решиха да пропуснат тазгодишното издание, но не са се отказали и обещават през следващата 2014 г. да направят нещо още по-добро. Пожелаваме им го!

Вероятно най-добрия финал на тази статия ще е една поредица от красиви и качествени снимки. Препоръчваме ви фотосите на Евгени Динев с таг "Язовир Голям Беглик"
Приятно гледане!



Коментари

Популярни публикации от този блог

Монтана е на 22-ро място в онлайн класация за най-любим град

РУСЕ vs. ПЛОВДИВ (финал)

Враца - един от най-красивите български градове (ВИДЕО)

БУРГАС vs. РУСЕ (четвъртфинал)