Уникален музей от хартия откриха във Враца

От няколко месеца във Враца функционира нов музей, уникален по своята същност. Това е Zn Art - Музей от хартия.
Тук са експонирани над 100 триизмерни копия на шедьоврите на човешката цивилизация, изработени, чрез иновативната технология Zn Art. Тя е дело на българския художник Красимир Тодоров.
Музеят е разположен в две специално оборудвани зали на Историческия музей на площад Христо Ботев. Тук българските туристи имат възможността да се докоснат до експонати, за които иначе би трябвало да изминат хиляди километри. Вижте за какво става дума...



Уникален музей от хартия откриха във Враца
24 май 2013, dariknews.bg



В деня на българската просвета и култура във Враца бе открит уникален музей от хартия. Над 100-те експоната в него са триизмерни реплики от хартия на съкровища от целия свят. Сред експонатите има и съдове от откритите в България съкровища в Рогозен, Борово, Панагюрище, Сливен, Свищов и Плевен.




Експозицията е направена по съвременната Zn Art технология и е дело на художника Красимир Тодоров. „Тук врачани и гостите на града ни ще имат възможността да се докоснат до експонати, за които иначе би трябвало да изминат хиляди километри” – каза при откриването кметът на Враца инж. Николай Иванов. Интерес предизвика и демонстрацията на друга съвременна технология в изкуството – dreamoc.
При нея експонатът е само триизмерно лазерно изображение.




Сред първите гости бяха скулпторът Ставри Калинов и Виктор Метьолкин – първи секретар на посолството на Русия в България.


Музеят от хартия е разположен в две от залите на Регионалния исторически музей, които са изцяло ремонтирани и оборудвани, така че да се създаде необходимата среда за експонатите. В обновяването и оборудването Община Враца е вложила 43 500 лв.

Идеята за музея е от 2009 г. За осъществяването й бе създадена фондация "Музеон", на която сериозно съдействие оказа и предишното кметско ръководство на общината, начело кмета д-р Шахов.


 
източник: dariknews.bg
вижте още:
Видео-репортаж на Нова Телевизия за музея


Коментари

Популярни публикации от този блог

Монтана е на 22-ро място в онлайн класация за най-любим град

Полет над Русе (видео)

БУРГАС vs. РУСЕ (четвъртфинал)